Útmutató ügyfeleinknek

HU-GO ÚTMUTATÓ ÜGYFELEINK RÉSZÉRE

Regisztrált felhasználóként

A regisztrált úthasználók az előrefizetéses használati mód esetén a regisztráció során létrehozott folyószámlájukat előre feltölthetik. A megtett út díját ebből az egyenlegből automatikusan levonja a rendszer, amennyiben a bevallás fedélzeti eszközzel valósul meg, illetve viszonylati jegy tervezése esetén is az egyenleg csökken a jegy árával.  Az egyenleg feltöltése az értékesítési pontokon történő fizetéssel(bankkártyával, üzemanyagkártyával, készpénzzel), illetve ezen a weboldalon keresztül bankkártyával lehetséges. Az egyenleg feltöltése történhet banki átutalással is.


Nem regisztrált felhasználóként

Ha nem regisztrál a HU-GO rendszerbe, kizárólag viszonylati jegy megváltására jogosult. Az úthasználat árát személyesen az értékesítési pontokon rendelkezésre álló fizetési eszközökkel (készpénz, bankkártyás fizetés, üzemanyagkártya, stb.), valamint ezen a weboldalon keresztül bankkártyával fizetheti ki. 


Viszonylati jegy visszaváltása

Megváltott viszonylati jegy visszaváltására kizárólag regisztrált felhasználóknak van lehetőségük, a felhasználói fiókba belépve, elővételben vásárolt viszonylati jegyek esetén. Fontos tudni, hogy visszaváltásra csak az érvényességi idő kezdete előtti nap 24. órájáig van lehetőség! A viszonylati jegyet a felhasználói fiókba belépve lehet visszavonni, és a visszaváltásakor a jegyen feltüntetett útdíj teljes összege jóváírásra kerül a regisztrált felhasználó egyenlegén. A fel nem használt viszonylati jegy visszatérítésére készpénzben nincs mód!

 

Viszonylati jegy érvényessége

A regisztráció nélkül vásárolt, úgynevezett ad-hoc viszonylati jegy érvényessége a kifizetés időpontjától a következő naptári nap 24. órájáig tart, elővásárlásra tehát ebben a vásárlási formában nincs lehetőség.
A regisztrált felhasználók viszonylati jegyüket elővételben is megvehetik, érvényesség kezdeteként legfeljebb a viszonylati jegy megváltásától számított 30. naptári napot lehet megjelölni. Elővásárlás esetén a jegy érvényessége a vásárló által megjelölt kezdőnap 00:00 órától a következő naptári nap 24. órájáig tart. Amennyiben a vásárlás időpontja és az érvényesség kezdete megegyezik, a jegy a kifizetés időpontjától a következő naptári nap 24. órájáig érvényes ugyanúgy, mint az ad-hoc viszonylati jegy esetén.
Fontos, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében – a vásárlás módjától függetlenül – az utazást minden esetben az érvényesség első napján meg kell kezdeni.

 

Gyakori úthasználat esetén ajánlott - fedélzeti eszköz

Ha gyakran veszi igénybe a fizetésre kijelölt útszakaszokat, akkor a fedélzeti eszközzel történő bevallási mód javasolt. Ehhez többek között a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel szerződött flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások (ún. bevallási közreműködők) biztosítanak fedélzeti eszközöket.

Ha már rendelkezik fedélzeti eszközzel,

tekintse meg a bevallási közreműködők listáját vagy érdeklődjön személyesen saját flottakövető szolgáltatójánál. Amennyiben flottakövető szolgáltatója szerződésben áll a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel, tehát megtalálható a listán, úgy a fedélzeti eszközét regisztrálhatja a rendszerben. Ellenkező esetben más flottakövető szolgáltatót szükséges választania, aki a NÚSZ Zrt.-vel szerződéses jogviszonyban áll.

Ha nem rendelkezik még fedélzeti eszközzel, vagy olyan flottakövető szolgáltatóval szerződött, amelyik nem szerepel az említett listán,

akkor az útbevallásra alkalmas fedélzeti eszközt megvásárolhatja a számos értékesítési ponton, melyek listájáról a flottakövető  szolgáltatók honlapján tájékozódhat, vagy közvetlenül a bevallási közreműködőktől. Útbevallásra alkalmas fedélzeti eszközt azok a flottakövető szolgáltatók tudnak biztosítani, akik a NÚSZ Zrt.-vel bevallási közreműködői szerződést kötöttek.
2014. január 15-től már a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban is lehet OBU-t vásárolni.

 

Alkalmankénti úthasználat esetén ajánlott – viszonylati jegy

Ha nem rendszeresen, de előre megtervezett útvonalakon kívánja igénybe venni a díjköteles utakat, viszonylati jegy vásárlását javasoljuk. Az útvonal tervezést ezen a helyen teheti meg, továbbá a HU-GO matricával jelölt értékesítési és ügyfélszolgálati pontokon elhelyezett útvonaltervező eszközök segítségével (kioszk vagy számítógép) végezheti el. Az értékesítési és ügyfélszolgálati iroda kereső itt található.

Az útvonaltervezés során a kijelölt kezdő- és végpont, valamint maximum négy érintési pont mellett a jármű legfontosabb adatait kell megadni (rendszám, felségjel, környezetvédelmi osztály, tengelyszám, méret).

A kioszk használatáról és az útvonaltervezésről itt nézheti meg a kezelést bemutató videót.

A viszonylati jegy kizárólag a megtervezett útvonalra, egy irányban biztosít egyszeri úthasználati jogosultságot. A jegyet a díjköteles úthasználat előtt kell megvásárolni. 

A nem regisztrált felhasználóként vásárolt jegy a vásárlás időpontjától kezdődően a következő naptári nap végéig érvényes, visszaváltására nincs lehetőség. Regisztrált felhasználóként elővételben is megválthatja viszonylati jegyét az úthasználat megkezdését megelőző 30 naptári napon belül, érvényessége a kezdőnap 00 órájától a következő nap 24. órájáig tart. Az ily módon megvásárolt jegy az úthasználat tervezett érvényességi idejének megkezdése előtti nap 24 óráig visszaváltható.

Viszonylati jegy visszaváltása esetén a jegy értéke a regisztrált felhasználó egyenlegén kerül jóváírásra.